Fejlmeddelelse

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/clients/client6/web72/web/includes/file.phar.inc).

Anmeldelse

Billede: bogen "Hinanden" af Henrik Nymann Eriksen

Hinanden - indspil til en kristen menighedskultur

Henrik Nymann Eriksen
Luthersk Missions Bibelskoles Elevforening, 2012
94 sider, kr. 60,00
Ole Solgaard

Henrik Nymann Eriksens nye bog er lille af omfang, men indholdet er stort og vægtigt.

Som undertitlen angiver, er der fokus på, hvordan vi omgås hinanden i den kristne menighed i ord og handling. Bogen tager udgangspunkt i Ny Testamentes mere end 50 formaninger, hvor ordet hinanden indgår. Dermed er bogens ramme og begrænsning angivet.

Gennem 26 små afsnit gennemgås forskellige vinkler af formaningerne, f.eks. vis hinanden agtelse, tilgiv hinanden og lyv ikke for hinanden. Hvert afsnit indeholder både en tekstudlægning, en aktuel anvendelse og et spørgsmål til nærmere overvejelse.

Jeg tror, der er et stort behov for denne bog, fordi vi lever i en tid, hvor der er mange gnidninger og konflikter internt i vores kristne fællesskaber, og hvor vi let fristes til at svigte kærligheden til hinanden i optagethed af egne rettigheder og "rigtige meninger".

Bogen er drevet af en befriende og forpligtende tilgang til formaningerne, hvor der både er fokus på det, Jesus har gjort for os og på det, som vi konkret skal gøre for hinanden. Som forfatteren siger:

"Ligesom solen er den egentlige lyskilde, og månen kun er en begrænset refleksion af solens lys uden at have lys i sig selv, sådan er det med Jesus og et kristent menneske. … Den kristne menighedskultur er en Jesus-kultur, og hinanden-ordene hjælper os til at afspejle ham i vores indbyrdes relationer."

Henrik Nymann Eriksen formår i bogen både at involvere læseren i et grundigt bibelstudie og at udfordre til konkret omsorg, tilgivelse, gæstfrihed og alt, hvad vi ellers er forpligtet på i forhold til vores kristne brødre og søstre. Bibelteksten og hverdagen forbindes på en ægte og realistisk måde.

Ikke mindst er bogen udfordrende aktuel, når det drejer sig om den måde, vi taler til og om hinanden – og hvordan vi tænker om hinanden – når der er uenigheder f.eks. af teologisk art mellem os.

"At have ret i et bibelsk standpunkt giver ikke automatisk ret til at lægge fællesskabet i ruiner med bidske og opslidende ord. Pas på, siger apostlen, for det sker nemlig meget let – også blandt helhjertede bibeltro kristne i Danmark i begyndelsen af det 21. århundrede," skriver forfatteren.

Hermed en varm anbefaling af bogen, der er i kommission hos Forlagsgruppen Lohse.

Trykt Budskabet 3/2013

Beklager, vi fandt ingenting.
Beklager, vi fandt ingenting.